Система Orphus

Тверді сири невідповідної якості

В Україні на сьогоднішній день фальсифіковано 57% твердих сирів і 39% — плавлених сирків. Дані дослідження проводила Громадська організація «Громадський контроль прав захисту споживачів».

Представники даної організації відібрали 34 зразки продукції, в 17 з яких під час перевірки в ДП «Укрметртестстандарт» було виявлено наявність немолочних жирів невідомого походження. Голова Громадської організації Владислава Миронова повідомила, що: «Відбір зразків продукції був проведений на Столичному ринку і великих торгових мережах. З 21 зразка твердих сирів, 12 містили немолочні жири, тобто це 57% продукції. З 13 зразків плавлених сирів вміст немолочного жиру було виявлено в 5. Тобто це 39% фальсифікату».

Дж.: http://goruzont.blogspot.com

Дж.: http://goruzont.blogspot.com

Експерти при цьому відзначили, що вміст немолочних жирів в більшості фальсифікованих твердих сирів досягало 80%, а іноді і всіх 100%. Тільки один зразок мав незначне відхилення — всього 15% немолочного жиру. Заступник голови громадської організації Ольга Котехова повідомила: «Які жири використовуються у виробництві цих продуктів не відомо, оскільки на маркуванні зазначено, що продукт складається з молока і інших інгредієнтів. Разом з тим у нас на ринку присутні сири з маркуванням, але без вказівки виробника, тобто є склад, є ГОСТ, але хто його зробив, невідомо».

Дж.: http://goruzont.blogspot.com

Дж.: http://goruzont.blogspot.com

Дж.: http://goruzont.blogspot.com

Відповідно до Держстандарту на тверді сири в даному продукті заміна молочних жирів взагалі не передбачена. Крім того, виробники навіть не знають як назвати продукт, в якому 100% молочні жири замінені немолочними.

Директор з якості та безпеки харчових продуктів Старокостянтинівського молочного заводу Тетяна Гаращук повідомила, що «Якщо в складі продукту є немолочний жир, він апріорі не може бути сиром твердим. Це може бути продукт сирний твердий або молокомісткий. Але якщо в ньому 100% немолочного жиру, то взагалі незрозуміло, що це за продукт».

Однак, якщо виробник чесно вказує, що використовує у виробництві продукту немолочний жир, такий продукт безпечний, запевняють експерти, оскільки ці жири поставляються на завод офіційно, а значить — вони є якісними. Але продукція, на етикетці якої вказана неправдива інформація про склад, як у випадку з виявленими фальсифікатами сирів, може бути не тільки не корисною, а й небезпечною.

Ольга Котехова ще зазначила, що «Один із зразків ми здали на трансжири. Відповідно до Держстандарту, частина трансізомерів не повинна перевищувати 8%, проте в ньому виявилося 14,5%. Ми говоримо про те, що на завод не поставляються немолочні жири, а продукція виготовляється з 100% заміною молочного жиру. Тобто використовуються жири невідомого походження. І що це за жири, звідки вони і яку загрозу становлять для здоров’я, ми не знаємо». А все вище сказане означає, що продукція, в складі якої виявлено велику кількість трансжирів промислового походження, несе величезну загрозу здоров’ю людини. Часте вживання таких продуктів призводить до скорочення тривалості життя в середньому на 5-7 років, а головне до серцево-судинних і онкозахворювань.

Дж.: http://goruzont.blogspot.com

В Міністерстві аграрної політики, якому підпорядковується Держпродпотребслужба, запевняють, що вони в поширенні фальсифікату на ринку не винні і вони за це відповідальність не несуть та посилаються на всім відому причину — мораторій на проведення перевірок бізнесу. У той же час директор департаменту продовольства Мінагрополітики Микола Мороз вважає, що цей мораторій не повинен поширюватися на виробників харчової промисловості. Однак, всі дані по дослідженнях представники «Громадського контролю прав захисту споживачів» вже передали Держпродпотребслужбі та Антимонопольному комітету.

Як не купити фальсифікат.

Визначити візуально фальсифікований продукт неможливо. Однак, щоб застерегтися від неякісної продукції, експерти радять в першу чергу звертати увагу на виробника. Великі виробники, що виготовляють широкий асортимент молочної продукції і представлені як на ринках, так і в торгових мережах, мають хорошу репутацію і ризикувати нею заради невеликого заробітку не стануть.

Однак, на ринках і ярмарках зараз найбільше фальсифікованої продукції. Це все через те, що в цих місцях продажу контроль якості товару значно менший, ніж в торгових мережах. Крім того, необхідно звертати увагу на умови продажу товарів, оскільки  низька ціна — одна з перших ознак неякісного і небезпечного продукту. Не може, наприклад, масло коштувати 12-14 грн, якщо на ринку середня ціна 30 грн за 200 гр. Тому,  щоб захистити себе, завжди необхідно зберігати чеки. Якщо, раптом, виявите неякісний продукт, чек разом із заявою можна подати в управління Держпродпотребслужби, яке проведе перевірку і надасть висновки щодо якості даної продукції. 

Новини від партнерів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Перейти к верхней панели