Система Orphus
выращивание мяты

Порадуйте себе свіжою м’ятою

выращивание мяты

фото з відкритих джерел

М’ята, в ефірному маслі якої є ментол, використовується у медичній практиці вже досить давно. Адже ментол, нанесений на шкіру або слизову оболонку, активує роботу холодових рецепторів і таким чином викликає відчуття холоду. Олія м’яти, крім анестезуючих, володіє яскраво вираженими антисептичними властивостями.

Потрапляючи на нервові закінчення слизової оболонки кишечнику та шлунка, м’ятна олія посилює перистальтику. Ще з сивої давнини відомо, що м’ята допомагає при багатьох шлункових хворобах. Прийняті всередину м’ятні препарати підсилюють секрецію травних залоз, сприяючи тим самим випорожненню шлунка і кишечника. Такі препарати ефективні при ентероколітах, спастичних колітах, посиленому бродінні.

М’ятна олія надає позитивний вплив на роботу печінки, використовується воно ще при хворобах жовчного міхура. Настій з м’яти: одну столову ложку сушених подрібнених м’ятні листя залийте склянкою окропу в емальованому посуді, закрийте кришкою і наполягайте тридцять хвилин на водяній бані, постійно помішуючи. Після чого процідіть. М’ятний настій можна приготувати так само в термосі. Співвідношення сировини і води, час витримки — однакові. Приймайте отриманий настій по столовій ложці через два-три години.

Популярна м’ята і в косметиці. Її використовують в якості в’яжучого засобу, що зменшує подразнення шкіри. Примочки і протирання настоєм м’ятні листя призводять шкіру в тонус і знімають свербіж. М’ятна олія нерідко додають в зубні пасти, порошки, зубні еліксири — адже ця рослина — прекрасний антисептик і освіжаючий засіб.

М’яту розмножують вегетативно. На початку осені нарізають відрізки з корінням (живці) або кущ викопують з корінням і грудкою землі. Розрізають його ножем так, щоб у кожній частині знаходилися дві-три бруньки або пагони з корінням. Живці або розділені частини висаджують у горщики діаметром 10-12 див.

На дно кожного горщика попередньо кладуть дренаж, а після цього насипають зволожену суміш з городньої землі і перегною (2 до 1). Коріння рослин повинні знаходитися в ґрунті, а надземну частину підрізають на висоті 5 см від її поверхні. Для відростання листя м’яти поміщають ближче до світла. Рослини постійно поливають теплою відстояною водою. Бажано, щоб вона знаходилась в піддоні безперервно, оскільки м’ята воліє вологість повітря в межах 80 відсотків.

Корисно і періодичне обприскування по листю водою кімнатної температури. Коли рослини укорінятимуться і почнуть відростати листя (кінець вересня), проводять одну підживлення розчином сечовини (1-2 гр. на 1 літр води). Взимку підгодівлі не використовують, відновлюють їх лише у лютому з появою сонця. В темні зимові місяці м’ята відростає повільно, при досвечивании протягом 5-6 годин на добу зелень прекрасно росте. Для вживання в їжу листя зі стеблами зрізають через два-три тижні після посадки. На живці зрізають верхні пагони довжиною 6-8 см і ставлять їх у склянку з водою,попередньо видаливши два нижніх листків. Через одну-два тижні утворюються корені і живці пересаджують в горщики з грунтовою сумішшю.

М’ята вимоглива до сонячного освітлення і вологи. Нирки кореневищ практично не мають періоду спокою. Вони починають проростати при температурі 2-3 С. Це є причиною загибелі кореневищ в зими з частими і тривалими відлигами. Молоді сходи переносять заморозки до -5…-8 С.

М’яті важливі гранулометричний склад, структура та родючість грунту. Оптимальні чорноземи — низинні, заплавні, родючі.

М’яту слід розміщувати на зрошуваних внесевооборотных ділянках після озимих зернових, зернобобових та інших рано збираних культур. У південних районах хорошим часом закладання плантацій є осінь. При цьому термін посадки,після збирання попередника проводять лущення стерні,через 2-3 тижні проводять оранку, під яку вносять органічні і мінеральні добрива. До посадки грунт утримують за типом пара. Безпосередньо перед посадкою проводять розпушування на 14-16 див. При сильній засміченості під передпосадковій культивацію вносять гербіциди трефлан, синбар, пенитран, малоран, трофі.

Після посадки м’яти кореневищами вносять через 10-15 днів до сходів під боронування гезагард, ронстар, дактал, депра,голтикс, трефлан, стомп та ін. Нарізають борозни завглибшки 12-15 см, відстань між якими 60-70 див. Висаджувати м’яту можна і рано навесні, а в пізній час — розсадою.

Розсада зобов’язана мати 6-8 пар листків і довжину 10 див Відстань між рослинами в рядку 15 див. Навесні на плантації осіннього строку посадки проводять боронування легкими боронами впоперек рядків. Боронування проводять при появі бур’янів. Коли рядки м’яти позначаться, проводять першу культивацію на 6-8 см для підтримки оптимальної вологості грунту (80-85 відсотків) здійснюють поливи. Їх припиняють за 15-20 днів до збирання.

Новини від партнерів

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Перейти к верхней панели